Хората в Северна Македония били шокирани след блокирането на пътя към

...
Хората в Северна Македония били шокирани след блокирането на пътя към
Коментари Харесай

Пендаровски: РСМ била шокирана от ветото

Хората в Северна Македония били шокирани след блокирането на пътя към Европейския съюз от страна на България, съобщи президентът на Северна Македония, Стево Пендаровски, по време на изявление за предаването " Трилинг " на ТВ 24.

Президентът означи, че първите сигнали за желанието на България се появили преди към три години, преди подписването на Договора за другарство и добросъседство през 2017 година. Тогава българският дипломат в Брюксел изпратил писмени претенции, които изненадали всички страни-членки на Европейски Съюз, в това число предложенията, че македонският език е акцент на българския и че македонците са от 1944 година, както и замяна на термина " окупация " за българското наличие във Вардарска Македония след 1941 година с " администрация ".

Президентът Пендаровски акцентира, че тези претенции нямат база в двустранния договор и счита, че те се употребяват за политически цели, вместо да служат на европейската интеграция на района. Той също по този начин уточни, че има по-малко срещи с българския президент Румен Радев спрямо президента на Сърбия Александър Вучич.

" Нямаше и намек, че това, което преди пет-осем десетилетия говореха българските националисти, ще се трансформира в политическа позиция на България. Да представиш такова нещо в писмена форма, като фиктивен документ от българската страна в сърцето на Европейския съюз, е анахронизъм от 19 век и беше изненада за всички, които наблюдават процесите на евроинтеграция в Брюксел. И в случай че някой твърди, че за тези претенции има съображение в двустранния контракт, или не го е чел, или приказва единствено по политически подбуди, с цел да се хареса на част от електората си и да оклевети своя политически конкурент ", сподели Пендаровски.

" За последните четири години с Вучич съм се виждал три пъти, освен двустранно, само че и на интернационалните конгреси, а последния път беше на честването на 2 август в " Прохор Пчински ", където той (Вучич) беше хазаин. А с Радев - пет пъти през последните три-четири години, като последно на по този начин наречената мини енергийна среща на върха в София. Желанието за среща с някого зависи от това дали има среда, в която да извършите позитивна стъпка в връзките, а не просто да отидете и да се снимате. Казах и на сътрудника Радев, че не виждам такава среда, преди всичко поради техните дейности по отношение на нас през последните две-три години, с цел да можем да се срещнем и от тази среща да изпратим позитивно обръщение и на двете общества. Двустранните връзки с България не са на доста високо равнище и обстановката е status quo ", уточни Пендаровски.

Според Пендаровски, значимостта на срещите зависи от възможността да се направи позитивна стъпка в връзките, а освен за фотоси. Състоянието на двустранните връзки с България остава непроменено.

Относно измененията в конституцията, предстоящи през ноември, президентът Пендаровски акцентира, че реалността може да се промени, в случай че те не се случат. Това обаче не съставлява заплаха за стабилността на страната, само че може да докара до декаданс в демократичното развиване и икономическата застоялост. Той акцентира също, че включването на българската общественост в конституцията не съставлява опасност, а " законна политическа оценка ".

" Виждам, че позицията на опозицията е много категорична и опитът ме учи, че когато наближават избори, а изборите са след седем-десет месеца, е доста мъчно да промениш позиция, която ти носи партийни точки. Не е проблем, нито рисково за стабилността, вероятностите и бъдещето на (Северна) Македония това, че българите ще бъдат една от 12-13-те общности, които ще бъдат записани в конституцията. Ако 3500 души, живеещи в (Северна) Македония, са проблем, тогава не знам какво друго би било действителен проблем, който да ни заплаши ", сподели Пендаровски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР